האות הבינלאומי

מצויינות אישית ופיתוח מנהיגות

'האות הבינלאומי' היא תכנית בינלאומית המיועדת לסייע לצעירים וצעירות בגילים 14-24 בפיתוח אישי דרך פעילות בתחומי עניין שונים. המטרה היא לזרוע בצעירים את היכולות והתכונות שיעצבו את אישיותם כך שיהיו אזרחים בוגרים, מעורבים ומשפיעים. הארגון הישראלי הוא חלק מתכנית בינלאומית אשר ייסודה בבריטניה ע"י הנסיך פיליפ ופועלת ב-130 מדינות ברחבי העולם, ופעילותו מוכרת רשמית ע"י משרד החינוך. אנו מבקשים להביא לחיזוק חוסנה של החברה והערבות ההדדית בישראל, ע"י הובלת בני נוער עם מוטיבציה, לעיתים ללא הזדמנות, ולסייע להם ליצור להם תפיסה של מצוינות אישית ומעורבות בקהילה. בפעילות ניתן דגש מיוחד על הנחלת ערכים של התמדה, אחריות והגשמה עצמית.

ארגון 'אות הנוער' מתמקד בארבעה תחומים עיקריים:
טיפוח תחביב ו/או מיומנות
שירות לקהילה - התנדבות
פעילות גופנית
מסעות ואתגרים


התמדה בתחומים אלו, יחד עם ליווי אישי של מדריך בוגר ומוסמך, מאפשרים לנער/ה למלא את שעות הפנאי בעשייה חיובית ויצרנית בקהילה. הפעילות אינה תחרותית והדגש ניתן על התהליך האישי אותו עובר המשתתף ביחס לעצמו, בכל אחד מארבעת התחומים. רמת הקושי מדורגת ומאוזנת, כאשר המתמידים יזכו לקבל את אות הארד, אות הכסף ולבסוף גם את אות הזהב.

תהליך פיתוח אישי

מדובר בהצבת מטרות והשגתן, באימוץ אורח חיים פעיל ובריא, בהשתתפות בפעילויות מאתגרות ובהתמקדות בפיתוח תחביב או מיומנות אישית ובנתינה לקהילה, דרך הנאה ויצירת חברויות. מדובר במתן אפשרות לחולל שינוי בחיים האישיים ובחייהם של אחרים ולזכות בהכרה ובכבוד על העבודה הקשה וההתמדה. מדובר בלהיות אדם צעיר בעל מוטיבציה, עניין חברתי ומחויבות. מדובר ברכישת מיומנויות לחיים, בהעצמה של היכולות האישיות ובפיתוח מנהיגות חברתית. ולא פחות חשוב, מדובר בכך שכל משתתף זוכה לליווי צמוד של חונך בוגר, לאורך כל שנות פעילותו.

3 עקרונות מובילים
את הפעילות:

  1. העצמה אפקטיבית נעשית מתוך בחירה אישית ותהליך פנימי
  2. למידה משמעותית מתבצעת דרך התנסות, חוויה והתבוננות עצמית (רפלקציה) 
  3. מצוינות אישית אמיתית היא שילוב של צמיחה אישית ומעורבות חברתית

מי יכול לקחת
חלק ב'אות הנוער'?

בשתי מילים – כל אחד. בשלוש מילים – כל מי שרוצה. התנאי היחיד הוא שיהיה בין הגילאים 14 ל-24. ארגון 'אות הנוער' פתוח לכולם וכל אחד יכול לקחת בה חלק – חילונים, דתיים, יהודים, ערבים, מרכז ופריפריה, מגזרים, מגדרים – כ ו ל ם. ללא קשר לניסיון או רקע קודם.

היכן מתקיימת הפעילות?

'אות הנוער' יכול להיות מופעל בכל קהילה במסגרת המתנ"ס או מועדון הנוער, מלווה בחונך בוגר, עם עדיפות לבוגרי הארגון ובהנחיית רכז פעילות ומנחה חינוכי אזורי.

כמה זמן זה לוקח?

הפעילות מורכבת משלושה שלבי התקדמות. כל שלב דורש השקעת זמן פעילות ייחודי לו. שלב הארד מחייבלהשלים 6 חודשי פעילות רציפה, שלב הכסף מחייב להשלים 12 חודשי פעילות רציפה ואילו שלב הזהבמחייב ב-18 חודשי פעילות רצופה.

שלבי האות

אות הארד

שלב הארד הוא השלב הראשון בתכנית. במסגרת ההיכרות ייפגש המשתתף עם חבריו לפעילות, עם החונך האישי שלו ועם הרכז האזורי. הוא יכיר את עקרונות ה'אות הנוער' ויבנה -ביחד עם החונך שלו -תוכנית אישית לפעילות בארבעה תחומים:
ברמה השבועית – שעה של פעילות גופנית ספורטיבית, שעה של פיתוח תחביב או מיומנות ושעה של תרומה לקהילה. ברמה השנתית – השתתפות במסע חוויתי ואתגרי הכולל לינה של לילה אחד בשטח. הגיל המינימאלי לכניסה לשלב הארד הינו 14. זמן הפעילות הנדרש בשלב הארד הינו 6 חודשים ברצף, בכל אחד מן התחומים: תחביב, ספורט ושרות בקהילה.
​לאחר שעמד בתוכנית הפעילות שקבע לעצמו במשך 6 חודשים לפחות, וכדי לסיים את שלב הארד ולעבורלשלב השני – שלב הכסף – נדרש המשתתף לסיים מסע בן כ-24 ק"מ, הכולל ניווט, לינת שטח ובישול כלארוחותיו בעצמו. עם סיום המשימות, כולל השלמת המסע, יקבל המשתתף תעודת סיום שלב ארד וסיכת ארד ויעבור לשלב הכסף.

אות הכסף

בשלב הכסף מגבש החניך תפיסה יותר מוצקה לגבי רצונותיו ושאיפותיו, בעוד ביטחונו האישי מתחזק והוא מרגיש ומגלה את היכולות והכוחות הטמונים בו. המשתתף בשלב הכסף יבנה ביחד עם החונך שלו, תוכנית אישית לפעילות בת 12 חודשים, בארבעה תחומים: ברמה השבועית – פעילות גופנית ספורטיבית, פיתוח תחביב/ מיומנו ותרומה לקהילה. ברמה השנתית- השתתפות במסע חוויתי ואתגרי הכולל לינה בשטח. גיל מינימאלי לכניסה לשלב הכסף משלב ארד הינו 14.5. זמן הפעילות הנדרש בשלב הכסף הינו 12 חודשים ברצף.
בשלב הכסף נדרש המשתתף לביצוע שעה שבועית בכל אחד מן התחומים: תחביב, ספורט ושרות לקהילה. כדי לסיים את שלב הכסף ולעבור לשלב השלישי – שלב הזהב – נדרש המשתתף לסיים מסע בן שלושה ימים, הכולל ניווט, לינת שטח ובישול כל ארוחותיו בעצמו. ניתן להמיר מסע רגלי במסע-חקר, המותנה באישור מחלקת החינוך בארגון. עם סיום כל המשימות (כולל השלמת המסע), יקבל המשתתף תעודת סיום שלב כסף וסיכת כסף ויועבר לשלב הזהב.

אות הזהב

שלב הזהב הוא השלב השלישי והאחרון של הפעילות ב'האות הבינלאומי לנוער ולצעירים, ישראל'. בשלב זה חווה המשתתף, לצד פעילותו השוטפת, גם את תחום ההדרכה והליווי האישי שלו, הפעם בתפקיד החונך לצעירים ממנו.

בפעילות השוטפת, משתתף שלב הזהב יבנה ביחד עם החונך שלו, תוכנית אישית לפעילות בארבעה תחומים: ברמה השבועית. ברמה השנתית -השתתפות במסע חוויתי ואתגרי בן 4 ימים בשטח. שלב הזהב מציב בפני המשתתף את האתגר משמעותי ביותר והארוך ביותר. הוא דורש משמעת עצמית, התמדה, מוטיבציה גבוהה ואמונה עצמית חזקה. גיל מינימאלי לכניסה לשלב הזהב משלב הכסף הוא 15.5. כניסה ישירה לשלב הזהב – זמן הפעילות המינימאלי בשלב הזהב הוא 18 חודש ברציפות. בשלב הזהב הדרישה היא לביצוע שלוש שעות שבועיות בכל אחד מן התחומים: תחביב, פעילות גופנית ושרות לקהילה. כדי לסיים את שלב הזהב נדרש המשתתף לסיים מסע הכולל לינת שטח בין 4-3 לילות ובישול כל ארוחותיו בעצמו. ניתן להמיר מסע רגלי במסע-חקר, באישור מחלקת החינוך בארגון.

‘פרוייקט הזהב’, בנוסף למפגשים ולסמינרים המשותפים , על כל קבוצת משתתפים המלווים על-ידי אותו חונך- לתכנן ולבצע פרויקט בן שבוע ימים, המחייב אותם לעזוב את מקום המגורים שלהם ולפעול בסביבה לא מוכרת. את ‘פרויקט הזהב’ ניתן לעשות בפנימיות ברחבי הארץ, בישובים אחרים, בעיירות פיתוח ובכל מקום בו ימצאו המשתתפים לנכון. החל בשיפוץ אתרים ציבוריים, דרך עבודות התנדבות בפנימיות, בארגוני בעלי חיים, בבתי אבות ועוד. בשלב זה המשתתף פועל במסגרת התוכנית כמדריך וחונך לחניכי שלב הארד ומשתתף בפעילויות ארציות (סמינרים, קונגרסים ומשלחות לחו"ל).

עם סיום כל המשימות יקבל המשתתף אישור כי סיים את שלב הזהב והינו זכאי לקבלת סיכת בוגר. את תעודת סיום שלב הזהב וסיכת הזהב יקבל המשתתף בטקס ארצי יוקרתי, בהשתתפות שגריר בריטניה בישראל ואח”מים נוספים.

תמונות מטקסי קבלת
אות הזהב האחרונים

טקס הזהב תשפ"ג
במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג

טקס הזהב תשע"ז
במעמד נשיא המדינה רובי ריבלין

טקס הזהב תשע"ו - במעמד שר החינוך נפתלי בנט